Pizza w Krakowie, której warto spróbować!
Najlepsze pizza w Krakowie? Lokale, gdzie można świetnie zjeść można wyliczać długo. Oto kilka podpowiedzi, jakie miejsca warto odwiedzić. Przy większości znajdziecie linki do rozmów z właścicielami, którzy tłumaczą, co jest tajnikiem ich sukcesu.
Dzięki nim miejsca, niekiedy znane, częściej mniej znane, ale na ogół anonimowe, zyskują twarze. To każe spojrzeć na nie innym okiem, a i jedzenie smakuje lepiej. Na przykład wtedy, gdy serwuje je postać taka, jak Raffaele Esposto z….
U Włocha Food Truck [Bronowice i biurowce]
Ten nie tylko – jak mówi – “kocha wszystkie swoje klienty”, ale też kulinarnie dba o nich tak, jak matka dbała o niego.
– Moja mama mnie nauczyła, że jedzenie trzeba robić od serca. To znaczy, że nie wolno oszczędzać. A tego, co ty byś sam nie zjadł, nie można dawać klientom. Twoi klienci dają ci chleb. Trzeba też być sympatycznym, miłym. A nie tylko „dzień dobry, 10 złotych”. Trzeba porozmawiać. Klient jest jak rodzina. Kiedy przychodzi do mnie, ma się czuć, jakby był u siebie. – powiedział w wywiadzie, który znajdziecie tutaj: Raffaele Esposto: Polacy i Włosi to najlepsi ludzie na świecie, a moja pizza jest jak narkotyk.
U Włocha Food Trucka ostatnio stoi głównie przy ulicy Balickiej 69a, ale miejsca się zmieniają i można je śledzić na Facebooku pizzerii.
Bronowice, bo to w tej dzielnicy można najczęściej spotkać Raffaele, zmieniły się zresztą ostatnio w małą Italię.
Oprócz food trucka z Włochem przy piecu, można tam znaleźć też…
Pizza w Krakowie? Sprawdźcie La Siciliana Pizzeria [Bronowice]
Tę prowadzi Gabrielle z – jak nazwa lokalu wskazuje – Sycylii, który nie tylko zbudował specjalny piec chlebowy, ale już na samym początku zarzekał się, że będzie używał tylko produktów najwyższej jakości.
Po dwóch latach można powiedzieć, że słowa dotrzymał, bo choć nie przetłumaczył jeszcze nawet strony internetowej, to lokal zdobył sobie bardzo duże uznanie krakusów.
Potwierdza to 500 opinii, które dają pizzerii średnią… 4.8.
To, co pojawia się w poleceniach najczęściej, to smakowe oliwy, które rzeczywiście są doskonałe.
A wszystko w niepozornym budynku na osiedlu z wielkiej płyty, w którym wcześniej padał lokal za lokalem.
Z Bronowickich pizzerii gorąco polecana jest też Dolc&Salato z ulicy Machaya, do której jednak jeszcze nie dotarliśmy. Ale dotrzemy w najbliższym czasie.
Dotarliśmy za to do Mariusza Vicentiego, który prowadzi aż trzy lokale…
Pizza w Krakowie? Pizzeria Vicenti [Centrum i Krowodrza]
W tych można zjeść wegetariańską pizzę al taglio i jest to dziś jeden z lepszych i tańszych fast foodów w centrum miasta (ale jeden lokal jest też na Krowodrzy, na rogu Urzędniczej i Kazimierza Wielkiego).
Pizza od lat kosztuje niezmiennie 35 złotych za kilogram, lądują na niej m.in. produkty z Kleparza, a Vicenti, który uczył się w Rzymie nie zmienił cen od otwarcia lokalu. Z wyjątkiem jednej. Kiedy rozmiar kubków, w których podaje sok, musiał zmienić na mniejszy, obniżył także cenę. – Nie mogło być tak, że ludzie płacą tyle samo, a dostają mniej. – tłumaczy. – Nie robimy teraz pizzy z mięsem. Tylko czasami, na zamówienie. Byłem na Kraków Green Festival. Jeden z filmów tak mi utkwił w głowie, że po nim zdecydowałem o rezygnacji z mięsa. Mamy tylko dwa razy w tygodniu lazanię. Mówiono mi, że stracę przez to dużo klientów. Zważyłem plusy i minusy, i zdecydowałem, że zaryzykuję. Na razie nic nie odczułem. – opowiada o tym, jak zaczął serwować wegańskie pizze i tiramisu.
Całą rozmowę znajdziecie tutaj: Uczył się w Rzymie. Pizzę robi taką, że zawstydza włoskich pizzaiolo
Klienci doceniają tam prostotę, której elementem jest espresso za 3 ziko.
Italia To Go [Krowodrza]
Italia To Go powstała jako powstało jako rosticceria. Włoska piekarnia, sklep, delikatesy, pizzeria.
– To jest miejsce dla ludzi. Przychodzą do mnie rano klienci, piją kawę, rozmawiamy. Wszystko żyje. Ludzie wychodzą uśmiechnięci. Nie chcemy robić sztywnego miejsca, w którym się tylko sprzedaje. Ale odpowiadając: nasza specjalność to atmosfera. – mówi o nim Rafał Lidke, który jest duszą interesu.
Klienci bardzo chwalą to miejsce.
Nie tylko za pizzę. Także za luz.
Piccola Sardegna [Krowodrza]
Na Krowodrzy, przy ulicy Lea, można też od niedawna znaleźć lokal, który nazywa się Piccola Sardegna. Pizzaiolo jest Walter z Sardynii i lokal, choć nowy, jest już polecany przez klientów z dzielnicy.
Nietypowe w nim jest połączenie lokalu z włoskimi delikatesami. Dzięki temu, kiedy Walter potrzebuje na pizzę dać szynkę, to bierze ją po prostu z lady chłodniczej. – Ciasto do naszych pizz jest leżakowane 48 godzin. Dzięki temu jest lżejsze na żołądek, lżej strawne. Wszystko jest robione z produktów włoskich – od mąki, przez pomidory, po bazylię i różne dodatki. Sos pomidorowy robimy z trzech rodzajów pomidorów. Wszystkiego nie powiem, bo to tajemnica zawodowa. Robimy pizza romana. Na cienkim cieście. – zachwalał w rozmowie z nami Wojtek z Piccola Sardegna.
Cały wywiad znajdziecie tutaj: Nowa pizzeria w Krakowie. “Chcieliśmy pochwalić klientów. Wszystkich bez wyjątku”
Trattoria di Bufala [Nowa Huta]
To pizzeria, którą znajdziecie w Czyżynach przy al. Andersa. Kartę tworzył tam Maciej Twaróg – człowiek, który jest nowohucką legendą. Nie tylko przez zdolności kulinarne, ale też przez wielką miłość do tej dzielnicy – jej wyrazem są m. in. książki. Maciej włożył w nią serce, co widać w efektach, bo lokal powstał w trudnym czasie pandemii, a mimo to przetrwał i po dwóch latach może pochwalić się średnią ocen 4,7.
– Ciasto jest żywym organizmem, nad którym trzeba mieć pieczę. Ono ci czasami ucieka, niekiedy widzisz od razu, że z czymś przesadziłeś, że się spieszyłeś albo spóźniłeś. Ono w takich sytuacjach robi, co chce. A to ty powinieneś z nim robić, co chcesz. Czyli wyrabiać dłońmi wyjątkową za każdym razem potrawę w pizzerskim piecu. – mówił nam Maciej, który znalazł się już jednak w innym miejscu.
Całą rozmowę znajdziecie tutaj: Maciej Twaróg: kuchnię włoską kocham od transferu Bońka do Juventusu
Placek Wolnica [Kazimierz]
Placek Wolnica polecił nam Kamil z bezfarmazonu.pl. Jeden z najciekawszych blogerów kulinarnych piszących o Krakowie. Ten – jak widać – nie jest odosobniony w swojej opinii:
Pizza Square [Krowodrza Górka]
Klienci bardzo ciepło oceniają Pizza Square z ulicy Rusznikarskiej.
To stosunkowo nowy lokal, ale w okolicy już zdobył sobie uznanie.
Rozmowę z Bartkiem, który prowadzi lokal, znajdziecie tutaj: Pizza Square: Lokal z Krowodrzy Górki, który gorąco polecacie!
Najlepsza pizza w Krakowie? Podpowiedzcie, o kim chcielibyście przeczytać
To oczywiście tylko niewielki fragment poświęconej pizzy kulinarnej mapy Krakowa. Ale jest to jedynie początek. Kolejne lokale i rozmowy będą tutaj trafiać w miarę tego, jak będziecie nam podpowiadać lokale, z których właścicielami warto porozmawiać. Za wszystkie “cynki” (najlepiej na mejla kontakt[at]krowoderska.pl lub w komentarzach – tutaj lub na FB) będziemy wdzięczni. Zwłaszcza, że szczególną uwagą chcemy obdarzyć te miejsca, które skrywają się poza centrum i choć często niczym nie ustępują najlepszym krakowskim pizzeriom, to są niedoceniane lub zbyt mało znane.
A w tym ostatnim możemy pomóc.
Czytaj także: Co warto zobaczyć w Krakowie?
Czytaj także: Atrakcje w Krakowie, które polecają turyści!
Czytaj także: Bardzo dobrze oceniane i polecane jedzenie na dowóz w Krakowie!
***
W cyklu, który prowadzimy razem ze stowarzyszeniem Kraków dla Mieszkańców przeczytacie także o krakowskim przedsiębiorcy, który pracowałby dla rządu, ale nie miał w nim kolegów, ludziach, którzy założyli świetną piekarnię na Azorach, pod którą ustawiają się kolejki. Pokazaliśmy w nim jeden z najlepszych kursów zawodowych dla dorosłych w Polsce, który pozwala – między innymi – zostać stolarzem, a także warsztat rowerowy, w którym wasze dwa kółka naprawią świetni mechanicy, którzy znaleźli się w kryzysie bezdomności. Dowiecie się też, jakie krakowskie restauracje polecają turyści.
Zdjęcie w nagłówku: marcbass8/Pixabay.
–4 komentarze–
[…] Czytaj także: Najlepsza pizza w Krakowie! Także mniej znane lokale […]
[…] Czytaj też o prawdziwych sycylijskich lodach w Bronowicach, które serwuje doktor po Akademii Muzycznej. Panu Piotrze z Wielopola, który od 34 lat prowadzi sklep metalowy i dopadła go turystyfikacja Krakowa. I pomóż nam znaleźć dobre, ale mniej znane pizzerie w Krakowie. […]
[…] Czytaj też o prawdziwych sycylijskich lodach w Bronowicach, które serwuje doktor po Akademii Muzycznej. Wspaniałych lodach z Nowej Huty. Panu Piotrze z Wielopola, który od 34 lat prowadzi sklep metalowy i dopadła go turystyfikacja Krakowa. I pomóż nam znaleźć dobre, ale mniej znane pizzerie w Krakowie. […]
[…] W innych wpisach przeczytasz też o pizzeriach, które nie każdy zna, a są bardzo dobre. […]