Pizza Square: Lokal z Krowodrzy Górki, który gorąco polecacie!
Gdy zapytaliśmy, które pizzerie polecacie, zadziwiająco często wskazaliście na Pizza Square. Zadziwiająco, bo pizzeria działa od zaledwie kilku miesięcy. Wpadliśmy więc na Rusznikarską z kilkoma pytaniami.
Skąd pomysł?
Bartek, Pizza Square: Wraz z Igą (partnerką) postanowiliśmy stworzyć własne miejsce z pizzą, jesteśmy miłośnikami tego dania. Pomysł narodził się w trakcie pandemii kiedy to zamawialiśmy placki z różnych miejsc. Cały czas szukaliśmy idealnego smaku, niestety nie udało się w związku z czym pewnego wieczora pomyśleliśmy, że to my będziemy szukać ideału który da nam radość poprzez tworzenie własnej pizzy. Dla nas pizzeria to coś więcej niż produkcja jedzenia, to dzielenie się radością z tworzenia i konsumpcji. Pizza Square to miejsce które ma dać dobry smak i pokazać jak tworzymy nasze dania od podstaw. Od narodzin pomysłu do pierwszej wydanej pizzy minęło 2,5 miesiąca.
Masa radości, satysfakcji, zmęczenia oraz złości
Krótko.
Cały proces tworzenia miejsca pokazał nam jak bardzo wymagający i skomplikowany jest świat pizzy. Wybór lokalu i sprzętu to była czysta przyjemność w porównaniu z tworzeniem receptury i odbyciem szkolenia z panem Łukaszem Hrabią. Pozwolę sobie powiedzieć, że ten Typ jest prawdziwym mistrzem w swojej profesji. Łukasz otworzył nam oczy na nowe kierunki działania. Dzięki temu dziś mamy to co mamy. Daje to masę radości, satysfakcji, zmęczenia oraz złości. Świat gastronomii jest szalony.
Nasza działalność opiera się na najwyższej jakości produktach wprost z Włoch. Jednak mamy takie perełki jak nasza polska cebula i czosnek. Te są najlepsze w swoim rodzaju. Staramy się dać z siebie maksimum w stosunku do naszych gości, a ci odwdzięczają się nam swoimi częstymi wizytami i rekomendacjami. To daje dużo satysfakcji, a przy okazji możemy podzielić się naszą wiedzą. Mamy bardzo świadomych klientów którzy lubią wiedzieć więcej.
Co?
Początki rozmów były nietypowe, pojawiały się pytania skąd i dlaczego takie produkty w naszym menu.
Czym się różnią bądź jaka jest ich charakterystyka. Było tego na prawdę sporo. Dzięki temu mogliśmy w szczery i najprostszy sposób pokazać naszą idee oraz podejście do tematu pizzy.
Nasze rozmowy zaowocowały tym że klienci wiedzą dziś sporo na temat naszej pracy. Zdają sobie sprawę z tego ile wkładamy w to aby dostali coś niepowtarzalnego. Na naszych pudełkach przybijamy pieczątki z instrukcją jak postępować z pizzą która jest dostarczana wprost do drzwi naszych Gości.
Pizza Square i instrukcja na pudełku
Instrukcja na pudełku?
Tak. Wszystko robimy ręcznie więc informujemy o tym jak należy postępować aby pizza po dostawie miała właściwości jak tak wyciągnięta przed chwilą z pieca.
Często zdarzają się klienci którzy pytają z którego regionu Włoch jest dany produkt?
Oczywiście że tak, mamy bardzo ciekawych klientów, a w związku z tym masę ciekawych pytań. Pytania o produkty to norma. Bardzo cieszę się jeśli takie padają, to świadczy o tym z kim współpracujemy.
Nasze produkty pochodzą głównie z rejonu Kalabrii, Kampanii oraz samej Sycylii.
Pizze sezonowe
Robicie też pizze sezonowe?
Staramy się bawić smakiem i kompozycjami. Co weekend lub dwa tworzymy coś specjalnego. Kilka z tych „wynalazków” jest w naszej karcie. Pizza Bianca…
Z gruszką?
Tak. Skradła serca wielu stałych bywalców. Nietypowe połączenie gruszki, mozzarelli, pesto z genui, orzechów włoskich oraz Gorgonzoli dało smak który ciężko opisać. Tego trzeba spróbować i ocenić na swój własny sposób.
Brzmi to trochę tak, jakbyście robili pizze dla siebie.
Oczywiście że robimy pizze dla siebie. Jesteśmy uzależnienie od jej smaku. Przede wszystkim robimy pizzę dla wszystkich którzy uwielbiają dobre jedzenie. To największa frajda kiedy możemy dzielić się tym co dobre.
A teraz żeby dać przykład co macie sezonowego?
W chwili obecnej pizza z rostbefem. Chcieliśmy spróbować czegoś totalnie innego. Wyszło bardzo ciekawie.
Pizza Square dowozi na Azory, Krowodrzę oraz Prądnik Biały
Jak daleko dowozicie swoje pizze?
Nasz rejon dostaw to Azory, Krowodrza oraz Prądnik Biały. Robimy też wyjątki, ale staramy się aby czas dostawy był minimalny.
To ludzie was nam polecili.
Tak, cały czas zbieramy polecenia oraz pozytywne opinie. To dla nas bardzo ważne, a dodatkowo daje mocnego kopa do działania. Pracujemy dla ludzi i chyba nie ma niczego lepszego niż docenienie pracy poprzez gości i klientów lokalu. To pokazuje że nasza wizja się realizuje tak jak chcieliśmy.
***
TUTAJ znajdziecie stronę FB Pizza Square z ulicy Rusznikarskiej.
Czytaj także o Lodovych Tutkach, które w Nowej Hucie serwują doskonałe lody. Rafaelle Esposto, który prowadzi U Włocha Food Truck oraz tym, jak wybrać siatkę na balkon dla kota.
A także o najlepszych burgerach w Krakowie.
–1 Komentarz–
[…] Rozmowę z Bartkiem, który prowadzi lokal, znajdziecie tutaj: Pizza Square: Lokal z Krowodrzy Górki, który gorąco polecacie! […]